Kundservice

Vanliga bedrägerier

Det finns många bedragare på Internet. Falska webbplatser, bluffande säljare och kontokortsbedrägerier blir allt vanligare.
Bedragarna på Internet hittar ständigt nya sätt att luras. Här är några saker du bör se upp med:
• phishing
• pharming
• stavfelsockupanter
• auktionssajter
• annonssajter
• spionprogram

Phishing

Phishing innebär att bedragaren skickar ett mejl till en konsument där avsändaren ser ut att vara ett seriöst företag eller en välkänd organisation. Konsumenten uppmanas att skicka över personliga uppgifter för uppdatering - ofta för sin egen säkerhets skull. På så sätt lägger bedragaren direkt vantarna på uppgifterna och kan börja utnyttja dem.

Pharming

Pharming är ett växande problem i Sverige. Det innebär att bedragaren hackar sig in i en server så att exempelvis en kund som vill besöka en banks webbplats i stället skickas till en annan sida, som ser likadan ut som till exempel Nordeas. Kunden märker ingenting och knappar in sina privata bankuppgifter. Efter ett tag har bedragaren tillräckligt med uppgifter och stänger ner sin kopierade banksida utan att någon märkt något.

Ett annat sätt är att skicka ett mejl till konsumenten med en snarlik adress och uppmuntra kunden att logga in och därmed lämna sina personliga uppgifter, exempelvis kontonummer och koder. På så sätt kan bedragaren länsa kontot.

Stavfelsockupanter

Stavfelsockupanter är den typ av bedragare som lever på att användare söker på fel domännamn. Ett exempel: en kund som vill handla på eBay.com söker på Ebey.com. Den felaktiga sidan drivs av bedragaren, och den ser nästan exakt ut som den sidan kunden menat att söka på. Många företag skyddar sina domännamn genom att låta även felstavade sökningar leda rätt.

Internetauktioner

En bedragare kan annonsera ut en vara som inte finns på en Internetauktion. Inte sällan bygger bedragaren upp ett gott rykte genom lyckade och korrekta småaffärer på sajten, för att sedan slå till med ett större bedrägeri. Låt inte heller säljaren locka med dig utanför auktionssajten för att göra upp affären. Tänk på att auktionssajten inte ansvarar för dina affärer där, det gör säljaren som lätt kan "försvinna" om den så önskar.

Annonssajter

Bedrägerier på annonssajter är det snabbast växande problemområdet. Bedrägerierna går till på samma sätt som Internetauktionerna, men ingen kontrollerar de insatta annonserna och det går att lura folk med falsk identitet. Bilaffärer är ett stort problemområde. Den största svenska annonssajten Blocket går själva ut med säkerhetsinformation till sina kunder.

Spionprogram

Ett spionprogram (spyware) laddas ner tillsammans med ett annat program utan att användaren märker det. Det kan till exempel följa med när man fildelar eller när man laddar ner ett gratisprogram. Spionprogrammet kan göra att datorn blir långsammare men är annars mycket svårt att upptäcka för användaren. Programmet samlar information om användarens internetvanor och skickar den vidare till tillverkaren av spionprogrammet. Informationen kan sen användas för att skicka riktad reklam till användaren, till exempel i form av spam.

Spionprogram kan även användas för att lura konsumenter på pengar. Ett exempel är att användaren får en "pop up" som berättar att det är virus på datorn. Användaren får rekommendationen att mot betalning installera ett antivirusprogram som skyddar datorn och tar bort viruset. I själva verket är det ett bedrägeri då installationen leder till att virus sprids i datorn.

Spionprogram är en typ av Malware. Malware är ett samlingsnamn för all mjukvara som har sabotagesyfte. Andra typer av Malware är virus, trojaner, maskar och dialers.

Tips: • Handla på etablerade sidor. Kolla att url-adressen stämmer genom att högerklicka på sidan - egenskaper - url.
• Leta efter ett litet hänglås i nederkanten av webbläsaren. Finns den där är det förmodligen säkert. Du kan också klicka på hänglåset för att kolla om certifikatet är OK.
• Se alltid till att ha brandvägg och virusskydd uppdaterade.
• Handla gärna mot faktura. Med en faktura kan du bestrida köpet i efterhand.
• För säkra betalningar på Internet kan du använda dig av en elektronisk plånbok. Många banker har också tjänster för säkra kortköp på Internet. Kontakta din bank för mer information.

Så blir du lurad